Sağlığınız, Her Zaman Önceliğimiz! 0212 597 08 30

HEMOROİD

Deneyimli ekibimiz 7/24 hizmetinizde
HEMOROİD

HEMOROİD NEDİR ?

Halk arasında basur ve mayasıl olarak bilinen hemoroid, genişlemiş damar yumaklarıdır. Makattaki enfeksiyonlar veya karın bölgesinde oluşan basınç (hamilelik, ıkınma, ağır kaldırma vs.) nedeniyle oluşur. Bunun yanı sıra kronik karaciğer rahatsızlıkları veya tümörler nedeniyle de oluşabilir. İç ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılır.

HEMOROİDİN NEDENLERİ

> Kabızlık

> Gebelik ve doğum

> Sedanter (hareketsiz) yaşam

> Bazı spor etkinlikleri

> Çeşitli meslek grupları (şoförler, pilotlar)

> Alkol alışkanlığı

> Pelvik bölgede yerleşen tümörler, 

> Karında sıvı oluşumu

> Kalın barsak kanseri

HEMOROİDİN BELİRTİLERİ

>  Rektal kanama (makatta kırmızı renkli kanama)

>  İltihaplanma

>  Ağrı

>  Makatta ele gelen şişlik

>  Akıntı, makatta ıslaklık hissi

>  Kaşıntı

HEMOROİD DERECELERİ

1. Derece Hemoroidler: Kendini sadece kanama ile belli eder. Bu memeler genellikle ağrısız olup, 1 cm'den daha küçük boyutlu, gergin ve ince duvarlı kanamaya hazır iç memeler şeklindedir ve ele gelmezler.

2. Derece Hemoroidler: Bunlar dışkılama sırasında anüs dışına çıkan ve ele gelen, ayağa kalkınca anal kanal içine çekilen ağrısız, 1 - 3 cm çapında hemoroid memeleridir. Püskürür tarzda veya hızlı damlalar şeklinde kanama yapar.

Kanamalar bir iki ay ara verebilir, bazen aylarca, az da olsa görülebilir. Zamanla mutlaka kansızlık yapar, aniden alevlenerek acilleşebilir.

3. Derece Hemoroidler: İç hemoroid memelerinin kolayca anüs dışına çıkması, sık sık pıhtı, ödemle birlikte ağrı yapması, üzerinde iltihap şeklinde yaraların ve kanlı akıntının olması; içeriye itilmediği sürece anüs dışında kalması veya içeri geç çekilmesi halidir.

4. Derece Hemoroidler: Yıllarca süren kronik kabızlık hallerinde iç ve dış hemoroidlerin topluca aşağı sarkması, tuvalette veya koltukta çok oturma sonucu, memelerin büyük, ağrızsız, sulu, ıslak keseler halinde anüs dışında yerleşip temelli kalmasıdır. Akıntılar, kaşıntılar ve az fakat sık sık kanama sorunları vardır. Memelerin üzerine oturunca hastanın canı yanar.

HEMOROİD TEDAVİSİ

Hastaya düzenli dışkılama önerilir.

Bu şekilde dışkı barsak içinde daha az bir süre kalmaktadır.

> Basurdan kurtulmak için hastanın beslenmesine de dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle baharatlı ve acı besinler tüketmemelidir. Ayrıca fazla yemek yemesi engellenmelidir. Çünkü aşırı yemek sindirim kanallarına zarar vermektedir. Ayrıca hardal, alkol ve kahve gibi ürünlerden uzak durması gerekmektedir.

> Basur olan hastada kabızlık problemi varsa bu sorun vazelin ve ya lanolin yağı kullanılarak çözülebilmektedir.

> Sıcak oturma banyoları basur hastalığına iyi gelmektedir.

> Basur hastalığından kurtulmanın bir başka yolu ise yaşayış tarzımızdaki değişiklikle olur. Durağan ve hareketsiz bir yaşam tarzı olan kişiler bunu değiştirmelidir.

> Cerrahi yöntem bir diğer tedavi seçeneğidir.

Hemoroid, tedavi edilmediği taktirde sonu kansere kadar uzanan ciddi bir hastalıktır.

 

Bize yazın

Yardımcı olmamızı istediğiniz bir konuda, bize mesaj bırakın.

ya da iletişim sayfamız
Doğrulama hatası oluştu. Lütfen alanları tekrar kontrol edin.
Teşekkür ederiz! Mesajınız ulaştı.