Sağlığınız, Her Zaman Önceliğimiz! 0212 597 08 30

FİBROMİYALJİ

Deneyimli ekibimiz 7/24 hizmetinizde
FİBROMİYALJİ

FİBROMİYALJİ

Fibromiyalji, özellikle sırt, boyun, omuzlar ve kalçalarda belirgin olmak üzere yaygın kas-eklem ağrısı, yorgunluk, sabah tutukluğu ile karakterize kronik (süregen) bir kas iskelet sistemi hastalığıdır. Her yaşta ve her iki cinste görülebilmekle birlikte en sık 30 - 60 yaşlar arasındaki kadınlarda, erkeklere nazaran daha fazla görülür.

Fibromiyalji'nin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Stres, kaygı, depresyon, dinlendirmeyen uyku, bazı romatizmal ve hormonal hastalıklarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Aşırı egzersiz veya ağır sporlar yapmak, hareketsizlik, psikolojik stresler, soğuk ve nemli havalar ağrıları arttırır.

Fibromiyalji sendromuna en sık eşlik eden sorunlar;

> Uykusuzluk

> Unutkanlık

> Yorgunluk

> Baş ağrısı

> Baş dönmesi

> İrritabl barsak sendromu (spastik kolon /

> Huzursuz barsak sendromu)

> Şişkinlik hissi

> Atipik uyuşmalar

> Psikolojik bozukluklar.

Ayrıca ağrılı adetler, sık idrara çıkma, göğüs ağrısı, deride renk değişikliği, eklemlerde aşırı hassasiyet ortaya çıkabilir.

 

BELİRTİLERİ

> 3 aydan uzun süren yaygın vücut ağrısı vardır. Ağrı ana belirtidir. Kaslarda ve eklemlerde hissedilen ağrı günden güne, haftadan haftaya değişebilir. Ağrının yeri vücudun farklı yerlerinde dolaşma eğilimi gösterse de en sık boyun, bel, kollar, göğüs, kalça ve bacaklarda hissedilir,

Ağrı özellikle kötü uyku, soğuk ve nemli havalar ve psikolojik stresle artabilir,

> Dinlendirmeyen uyku,

> Boyun, omuz, diz, dirsek, kalçalarda ve/veya uylukta duyarlılık,

> Sabahları ve günün ilerleyen saatlerinde yorgunluk,

> Başta sersemlik hissi, gerilim veya migren tipi baş ağrısı,

> Konsantrasyon güçlüğü,

> Eller, kollar, ayaklar, bacaklar, yüzde hissizlik ve/veya karıncalanma,

> Karın ağrısı, şişlik, kabızlık, ishal gibi mide-barsak sistemiyle ilgili şikâyetler,

> Adet öncesi gerginlik, ağrılı adet dönemleri,

> İdrara sık çıkma.

 

Fibromiyalji tedavisi son derece güçtür. Her hastaya ağrının psikolojik kökenli olmadığı, ancak psikolojik sorunların ağrıyı artırdığı açıklanmalıdır. Masaj, gevşeme teknikleri, TENS (deri yüzeyine yakın sinirlerin elektriksel sinyallerle uyarılması ile yapılan bir tedavi şekli), akupunktur, bio-feedback (zihnin beden üzerinde gösterdiği etki) gibi yardımcı yöntemlerden yararlanılabilir. Antihistaminik (alerji önleyici ilaçlar) ve kas gevşeticiler genellikle başarısızdır. En iyi sonuç, gece yatarken kullanılan bir antidepresan (depresyon önleyici ilaçlar) ile alınmaktadır. Kronik yorgunluk belirtilerinin ön planda olduğu hallerde tedavi planı yeniden gözden geçirilmelidir.

 

Fibromiyalji tedavisinde amaç:

1. Hastaların tüm problemlerine rağmen hayattan elini eteğini çekmemesi ve katılımlı bir yaşam sürmesidir.

2. Hastanın kısıtlanmış olan yaşamsal tüm fonksiyonlarının yeniden artırılmasıdır.

3. Hastalara başta ağrı ve diğer sorunlarla baş edebilme stratejilerinin etaplar halinde öğretilmesi temel amaç olmalıdır. Fibromiyalji tedavisinde hekim hasta işbirliği son derece önemlidir. Bu yüzden tedavinin ilk basamağı hastanın ve hasta yakınlarının eğitimidir.

 

Bu şikâyetlerin hepsi aynı anda görülmeyebilir,belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterir. Ancak Kas ve Eklem Ağrıları, Dinlendirmeyen Uyku ve Yorgunluk En Sık Görülen Şikâyetlerdir.

Bize yazın

Yardımcı olmamızı istediğiniz bir konuda, bize mesaj bırakın.

ya da iletişim sayfamız
Doğrulama hatası oluştu. Lütfen alanları tekrar kontrol edin.
Teşekkür ederiz! Mesajınız ulaştı.